مهاجرت به کانادا از طریق پناهندگی | کانون مهاجرتی و حقوقی دکتر عالمی
ویدئو آموزشی مهاجرت از طریق پناهندگی کانادا
پناهندگی کانادا
بر اساس کنوانسیون ژنو، پناهنده به شخصی گفته میشود که از ترس آزار و شکنجه و یا حتی مرگ به دلیل نژاد، مذهب، ملیت، عضویت در گروههای اجتماعی مشخص، عقاید سیاسی ویا حتی جنگ، کشور خود را ترک می کند و قادر به بازگشت به آنجا نیست. این کنوانسیون در سال 1951 تصویب شد و کشور کانادا نیز جزو این کنوانسیون است و طبق قوانین موجود، اطلاعات پناهجویان خود را به آژانس پناهجویان سازمان ملل متحد ارسال می کند. کانادا، شرایط زندگی را برای پناهجویان فراهم می کند و تا یک سال و تا زمان خودکفایی پناهجویان از آن ها حمایت مالی به عمل می آورد.
مهاجرت به کانادا از طریق پناهندگی اغلب توصیه نمی شود، زیرا در این روش شما باید ابتدا خود را به خاک این کشور برسانید و سپس تقاضای پناهندگی دهید. در این میان تا رسیدن به کشور مقصد ممکن است با انواع مخاطرات جانی و مالی مواجه شوید؛ بدون این که از پذیرش درخواست پناهندگی خود کوچکترین اطمینانی داشته باشید.
مواردی که کشور کانادا برای پناهندگی می پذیرد، عبارت اند از :
پناهندگی نژادی
شخصی که در یک کشور بواسطه نژاد خویش مورد آزار و تبعیض قرارگرفته است لذا میتواند در کشور دیگر پناهنده شود.
پناهندگی مذهبی
شخص بواسطه مذهب خاصی که در کشور محل اقامت وی قابل قبول نیست مورد ازار و تهدید جانی قرار گیرد، میتواند به کشوری دیگر پناهنده شود.
پناهندگی عضویت در گروه های خاص اجتماعی
شخص در یک گروه اجتماعی خاص فعالیت دارد و این فعالیتها علنی شده و ممکن است وی در خطر شکنجه یا تهدید جانی قرار گیرد و به کشور دیگری پناهنده میشود، مانند همجنس گرایان.
پناهندگی سیاسی
شخص دارای عقاید سیاسی خاصی است که در این زمینه فعالیت گسترده ای هم داشته و به خاطر این فعالیتها و عقاید در معرض خطر بوده و میتواند درخواست پناهندگی کند.
پناهندگی اجتماعی
شخص پناهنده برای داشتن یک زندگی و شغل بهتر به یک کشور دیگر پناهنده میشود. این شخص باید شواهد محکمی مبنی بر سخت بودن زندگی در کشور مبدأ ارائه دهد تا بتواند پناهنده شود.
در روش پناهندگی کانادا چنانچه یکبار بنا به تشخیص افسران مهاجرت کانادا، ادله شما برای پناهنده شدن کافی نباشد و درخواست پناهندگی رد شود، شانس خود را برای دفعات دیگر از دست می دهید. پس بهتر است با داشتن ادله واقعی و در صورتی که واقعا واجد شرایط پناهنده شدن هستید، اقدام به درخواست پناهندگی نمایید تا در این بین حق کسانی که واقعا نیاز به پناهندگی دارند ضایع نشود.
ویزای پناهندگی
در عرف بین الملل فرایند پناهندگی به موضوعی اطلاق می شود، که در آن افراد به دلیل ترس و خطری موجه از اقامت در کشور متبوع خود، به کشوری دیگر پناه می برد. خطراتی که ممکن است فرد را به کوچ اجباری و پناهنده شدن به کشوری دیگر مجبور کند، جنگ، دلایل نژادی، دلایل مذهبی،عضویت در گروه های اجتماعی خاص، دلایل سیاسی یا اجتماعی هستند.
شرایط ویزای پناهندگی کانادا
افرادی که برای پناهندگی به کشور کانادا مراجعه می کنند، می بایست درخواست خود را به همراه مدارک احتمالی به افسران مهاجرت کانادا اعلام نمایند. افسرانی که مدارک فرد پناهنده را برای بررسی شرایط اخذ ویزای پناهندگی دریافت می کنند، تشخیص خواهند داد که آیا مدارک وی صلاحیت ارجاع به شورای مهاجرت و پناهندگی را دارد یا خیر. شورای مهاجرت و پناهندگی، دادگاهی مستقل است که راجع به مورد پناهندگی تصمیم میگیرد که آیا فرد واجد شرایط حمایت هست یا خیر.
دلایلی که ممکن است شورای مهاجرت و پناهندگی درخواست پناهندگی را رد کند:
- تشخیص داده شود شرایط پناهندگی در کانادا را ندارید و می توانید به کشور خود بازگردید؛
- از طریق کانادا و ایالت متحده آمریکا وارد شده باشید؛
- به علت فعالیتهای مجرمانه و نقض حقوق بشر برای امنیت کانادا خطرناک باشید؛
- مدارکی از شما وجود داشته باشد که نشان می دهد که قبل از این درخواست پناهندگی شما به کانادا رد شده است؛
- به هنگام مهاجرت به کانادا در کشوری که قابلیت پناهنده شدن را داشته است توقف کرده باشید.
برنامه پناهندگی کانادا شامل خدمات فوری و اساسی است. به این ترتیب که در ۴ یا ۶ هفته اول ورود پناهنده به کانادا خدمات ورود و پذیرش در بندر، اقامتگاه موقت، کمک به پیدا کردن محل اقامت دائمی، نیاز سنجی و کمک به اتصال به دیگر برنامههای فدرال و استانی و سایر خدمات اقامتی ارائه می شود.
در این بین حامیان خصوصی حقوق بشری فعال در حوزه خدمات به پناهندگان، ارائه حمایت مالی و عاطفی به پناهندگان را در مدت دوره اسپانسری یا تا زمانی که پناهنده به درآمد مالی دست پیدا کند بر عهده می گیرند. این موارد شامل کمکهای مالی برای غذا، لباس و مسکن به مدت یک سال میباشد. اما برخی از پناهندگان ممکن است واجد الشرایط دریافت حمایت مالی تا ۳ سال از حامیان خود باشند. آموزش دو زبان رسمی کانادا، فرانسوی و انگلیسی، نیز در برنامه این نهادها قرار دارد که برای تطبیق پذیری هرچه بیشتر پناهدگان به جامعه هدف انجام می شود.
پناهندگی کانادا با ویزای توریستی
پناهندگی کانادا با ویزای توریستی یکی از راه هایی است که اکثر ایرانیان برای اخذ پناهندگی کانادا امتحان کرده اند و در مواردی نیز توانسته اند از این طریق موفق به دریافت ویزای پناهندگی شوند. در سال های اخیر با توجه به افزایش تعداد نفراتی که از طریق ویزای توریستی قصد اخذ ویزای پناهندگی را داشته اند، پناهدگی کانادا با ویزای توریستی برای ایرانیان به طور سختگیرانه تری بررسی می شود.
مهاجرت به کانادا از طریق پناهندگی
دفتر امور شهروندی و پناهندگی معمولا پناهدگان را در سه دسته مختلف برای بررسی پرونده های مهاجرتی پناهندگی در نظر گرفته است. این سه راه عبارتند از:
پناهندگان معمولی:
پناهندگان معمولی عموما افرادی هستند که مایل به بازگشت به کشور خود نیستند چرا که ممکن است در صورت بازگشت به دلایل زیر مورد مورد آزار و اذیت قرار بگیرند:
- دلایل نژاد پرستانه
- دلایل مذهبی
- دلایل سیاسی( نظرات سیاسی مخالف حکومت)
- ملیت
- عضویت در یک گروه و یا جمعیت اجتماعی خاص مخصوصا زنان و مردانی که تمایلات جنسی متفاوت از عامه جامعه دارند.
شرایط پذیرش پناهندگان معمولی کانادا
پناهندگان معمولی باید شرایط زیر را داشته باشند:
- حضور در خارج از کانادا و درخواست آمدن به کانادا؛
- درخواست پناهندگی پناهندگان معمولی باید از طریق یک نهاد رسمی مثل کمیساریای عالی امور پناهندگان در سازمان ملل متحد یا یکی از گروه های خیریه مرتبط با امور پناهندگان در کانادا و به طور کلی یک نهاد بین المللی و یا کانادایی معتبر به دست دولت کانادا برسد؛
- باید سرمایه و دارایی کافی داشته باشند تا بتوانند به عنوان پناهنده در کانادا به زندگی خود ادامه دهند؛
- پس از ارائه درخواست سفر به کانادا مسئول ویزای پناهندگی درباره اینکه پرونده پناهنده به دفتر امور شهروندی و پناهندگی فرستاده شود یا نه تصمیم خواهد گرفت.
پناهندگان از کشور های منبع
اتباع کشور هایی که نام کشورشان در سازمان ملل متحد به عنوان کشور منبع پناهنده ها معرفی شده است که البته ایران جزء این کشورها نیست.
- افرادی که شخصا خودشان و یا خانواده آن ها به خاطر جنگ خارجی یا داخلی یا شرایط نظامی بد دچار آسیب های جدی شده اند؛
- افراد و یا گروه هایی که در کشور خودشان به خاطر مشکلات آزادی بیان، حق آزادی عقیده یا حق تجارت آزاد و پیدا کردن کار دچار سختی هستند؛
- افرادی که به خاطر عضویت در گروه های خاص سیاسی، مذهبی، یا به خاطر قرار گرفتن در دسته اقلیت های قومی در کشور خود از حقوق و مزایای طبیعی و انسانی برخوردار نیستند و مورد بدرفتاری دولت خود قرار میگیرند؛
- افرادی که از نظر مالی تمکن خوبی دارند و یا فرد و افرادی را در کانادا دارند و می توانند در طول دوران پناهندگی خود در کانادا از پس هزینه های خود بر بیایند.
پناهندگان از کشور های آواره
این دسته از مهاجران کسانی هستند که در دسته پناهندگان معمولی قرار نمی گیرند و شامل کسانی است که در هنگام ارائه درخواست پناهندگی به کانادا در خارج از کشور خود اقامت دارند.
- کسانی که در کشور خود شرایط بسیار بد جنگ خارجی یا جنگ داخلی را تجربه کرده اند و یا در کشور های زندگی می کنند که از مردمش از خشونت و یا نقص آشکار حقوق بشر رنج می برند؛
- کسانی که در یک فاصله زمانی مشخص نمی توانند برای موقعیت مهاجرتی خود یک راه حل مناسب پیدا کنند و ممکن است به کشورشان بازگردانده شوند.
- افرادی که از نظر مالی تمکن خوبی دارند و یا فرد و افرادی را در کانادا دارند و می توانند در طول دوران پناهندگی خود در کانادا از پس هزینه های خود بر بیایند.
افرادی که واجد شرایط چهارم هستند از نظر دولت کانادا بهترین شرایط را برای گرفتن پناهندگی این کشور دارند.
سخن آخر
همانطور که تا اینجا توضیح داده شد، اخذ ویزای پناهندگی به شرایط و عواملی بستگی دارد که اثبات آن بله دلایل محکمه پسند و واقعی متکی است. در سال های اخیر به دلایل گوناگون سیاسی و اقتصادی شاهد وضعیت نه چندان مطلوب پناهندگان در کشورهای اروپایی و مرزها بوده ایم. بنابراین برای اخذ اقامت دائم کانادا راه های کم هزینه و کم ریسک تری را می توان پیش گرفت؛ که توضیحات کامل روش های دیگر اخذ ویزای کانادا و اخذ اقامت دائم کانادا را در وب سایت کانون مهاجرتی عالمی می توانید مطالعه کنید.